DCRP/PC/18/02: Implementation of the EU Network Code Requirements for Generators


Stakeholders are invited to respond to this consultation, expressing their views or providing any further evidence on any of the matters contained within the consultation document. Stakeholders are invited to supply the rationale for their responses to the set questions.
Please send your responses and comments by 17:00 on 01 February 2018 to dcode@energynetworks.org and please title your email ‘Consultation Response DCRP/PC/18/03 RfG’. Please note that any responses received after the deadline may not receive due consideration by the DNOs.
Any queries on the content of the consultation pro-forma should be addressed to DCode Administrator on 020 7706 5124, or to dcode@energynetworks.org
	Respondent
	Alan Creighton

	Company Name
	Northern Powergrid

	No. of DCode Stakeholders Represented
	

	Stakeholders represented
	

	Role of Respondent
	Distributor

	We intend to publish the consultation responses on the DCode website. Do you agree to this response being published on the DCode website? [Y/N]
	Y




	
	Question
	Response
	DNOs’ response

	Q1
	Comments are welcome on any part of the draft Distribution Code, G98 and G99.  Please comment in the manner that is most convenient to you.  Specific word templates are available in the consultation pack for making detailed drafting comments on, but please do not feel constrained to use them.
	Comments, predominantly editorial,  provided on copies of the pdf versions of :
DCode
EREC G98
EREC G99
A general comment is that consistent use of the terminology ‘connected’ and ‘commissioned’ in terms of when the new documents apply would be helpful.
	Extremely valuable and comprehensive comments.

DNOs have standardized on Commissioned.

	Q2
	Do you have any general comments on how effectively the RfG requirements have been incorporated into GB documents and is there any aspect that needs modifying before final publication?
	We are of the view that the development of G98 and G99 will significantly assist with the GB implementation of RfG.  Both documents have been developed over several months in conjunction with a variety of stakeholders with feedback being used to address stakeholder issues.  Hence we are of the view that the documents provide a sound basis for GB implementation of RfG, although given the scope of the change it is likely that further clarification and improvements will need to be incorporated as the documents start to be applied in practice.
	

	Q3
	Are there any comments on the G99 drafting points that are listed in section 2.3.3 above?
	Re point (d) re automatic reconnection, we agree that the intent remains unchanged, but there is now a requirement for the installation of automatic reconnection equipment to be agreed by the DNO.  Our expectation is that this will be included in each connection agreement.
	Noted.

	Q4
	Do you have any comments on the draft common application form included in the consultation pack, or on the envisaged connexion and compliance assessment process?
	The revised version represents an improvement over the current version, although there are some development required e.g. capturing a customer’s import requirement that are still to be incorporated into the final version.
	DNOs will continue to review and improve these forms.

	Q5
	Please indicate (ASAP, ie before the closing date of 01/02/18 if possible) if you have any views relating to the logic or re-ordering etc of the forms in G99’s annexes
	The ordering of the forms in G99 seems to be sensible.  We have embedded some minor comments in the attached version of G99.
	Noted with thanks.

	Q6
	Guidance Note 3 in the Distribution Code relating to Stirling engines had expired.  It is proposed to extend this now until the RfG is effective from 18/05/19.
	We agree with this proposal.
	






Please provide comments relating to the specific technical content of the Distribution Code
	Page No
	Line No
	Clause/ Subclause
	Paragraph Figure/ Table
	Type 
of comment (General/ Technical/Editorial)
	COMMENTS
	Proposed change
	OBSERVATIONS OF THE SECRETARIAT
on each comment submitted

	
	135
	
	
	T
	‘connected' used here, 'commissioned' used on DPC7.  
Consistency of terminology would be good.

It’s not clear what the difference is between 'connection' and 'commissioning' is and whether commissioning is only complete once the FON (Types B-D) are issued.  The point of commissioning for Type A is not specifically defined.

We can just see that clarity in this area will be important May 2019.
	
	Commissioned, although subject to its own definitional vagaries, is believed to be a more important stage than just being connected and will therefore be adopted

	
	1284
	
	
	T
	ditto
	
	

	
	1298
	
	
	T
	ditto
	
	

	
	1339
	
	
	T
	ditto
	
	

	
	General
	
	
	E
	Other minor editorial comments advised separately.
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Please provide comments relating to the specific technical content of EREC G98
	Page No
	Line No
	Clause/ Subclause
	Paragraph Figure/ Table
	Type 
of comment (General/ Technical/Editorial)
	COMMENTS
	Proposed change
	OBSERVATIONS OF THE SECRETARIAT
on each comment submitted

	
	55
	
	
	T
	Reference here is made to 'first commissioned’ in G99, the terminology is 'first installed' and 'connected'.  DPC7 uses the term 'commissioned'.
Consistency between these documents would be good.
	
	Agree that documents should be consistent. Suggest G98 is amended to “commissioned” (not “first commissioned”) and G99 is amended to “commissioned”.

	
	844
	
	
	E
	Should this be the same text as page 34?
Manufacturer‘s Ref
No (this number
should be registered
on the ENA Type
Test Verification
Report Register as
Product ID)
	
	Agree – amended as suggested. 

	
	General
	
	
	E
	Other minor editorial comments advised separately.
	
	G98 has been amended accordingly
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Please provide comments relating to the specific technical content of EREC G99
	Page No
	Line No
	Clause/ Subclause
	Paragraph Figure/ Table
	Type 
of comment (General/ Technical/Editorial)
	COMMENTS
	Proposed change
	OBSERVATIONS OF THE SECRETARIAT
on each comment submitted

	
	32
	
	2.1 last para
	T
	Art 4 modification only applies to types C & D rather than to all.  We can see that a general principle that materially modified plant should comply with current requirements, but can this legally be applied to the specific RfG requirements?
	
	Was G59 12.6.1 now G99 20.3.2	If during the lifetime of the Power Generating Modules it is necessary to replace a component of a Power Generating Module, its protection system or Interface Protection, the Generator shall notify the DNO before the Modification is initiated. The DNO and the Generator will agree whether the nature of the Modification is such that the Generator is only required to reconfirm the compliance with the requirements in this EREC G99 in relation to the affected component, or whether the Modification is sufficiently material (eg with a higher Registered Capacity) such that the Generator should submit a new Standard Application Form for the new equipment and a Decommissioning Form for the old equipment. Where a Generating Unit or Power Generating Module is replaced, the replacement must comply with this EREC G99 (rather than the EREC G59 if it originally complied with EREC G59).


	
	40
	
	2.3
	E
	
	better to say 16 A/phase or less
	Change made

	
	1019
	
	6.3.7
	T
	Would it be worth confirming that the new storage would still need to comply with G99 (apart from the exempt items). How about:
	The new storage units form an independent Power Park Module which needs to comply with EREG G99 although is exempt from certain requirements as listed in Annex A4.
	Change made

	
	1838
	
	
	T
	9.5.4 is from G59 which does seem to water down the requirement in 9.5.5 which is from the DCode.  9.5.5 implies desirability whilst 9.5.4 is just a recommendation that should only consider scenarios that have a reasonably high probability of occurrence - this doesn't seem to align with the 'desire' in 9.5.5. This hasn't changed from the current drafting, but it would be good to clarify the requirement.
	
	The two paras retained as complementary, with 9.5.5 providing more detail.  DNOs agree this could probably be tightened up in any future redrafting.

	
	1870
	
	9.5.6
	
	The DCode version of this text used the word ‘must’ rather than ‘should’.  we think ‘must’ or ‘shall’ would be a better word here than should.
	
	Changed to shall

	
	3801
	
	13.8.4.1
	T
	We wondered how the timing of presenting this information to NETSO fit in to the EON ION & FON process - presumably this transfer and confirmation from NETSO is required before a FON is issued by the DNO.
	
	Discussed at the 06/02/18 feedback review workshop.  No change proposed at this time

	
	4103
	
	
	E
	
	Add…….where automatic re-connection is permitted under 10.3.3
	Done

	
	4376
	
	
	T
	Can the Generator declare compliance this at this stage - isn't this done in 17.3.5?
	
	Yes agree – deleted here

	
	4648
	19.3.3(e)
	
	T
	It would be good to clarify when in the ION / FON process the Interface Protection should be witness tested. This should really be before the ION is issued as DNOs need to be sure that the interface protection will work before the generation is run for any material period of time. As a minimum it would need to be an early scheduled test post issue of the ION

	Could we either: 
i) include an extra item f) confirmation that the Interface Protection meets the requirements of this EREC G99 - although we can see the sequence of the forms doesn't really facilitate this, or
 ii) include in 19.3.6: The DNOs would expect the Interface Protection to be tested early in this test sequence.
	There is always the expectation that the exact sequence of events will be agreed between the DNO and the Generator.  The consensus from the 06/02/18 feedback review workshop was that compliance was the Generator’s responsibility and that it was inefficient to witness early in the commissioning process.




Please provide comments relating to the specific technical content and usability of the Standard Application Form
	Page No
	Line No
	Clause/ Subclause
	Paragraph Figure/ Table
	Type 
of comment (General/ Technical/Editorial)
	COMMENTS
	Proposed change
	OBSERVATIONS OF THE SECRETARIAT
on each comment submitted

	
	4656
	
	
	T
	These scheduled tests are those that the generator will carry out once an ION is issued but before a FON is issued - so many / most of the tests in the schedule won't have been carried out or completed -they won't start until the ION is issued. Isn't this step the DNO and the Generator simply agreeing the test schedule.
	
	It is about agreeing the test schedule.  The order of some of these paras has been changed - should be clearer

	
	5049
	
	
	E
	
	Clarify that NA applies to all cells – poss merge cells in the form
	Change made

	
	5031
	
	
	T
	Part 2 is to be completed for each PGM. There needs to be something on the form to record which of the PGMs in the installation (as recorded in Part 1) this Part 2 relates to.
	
	Change made

	
	5032
	
	
	T
	The Declaration needs to be consistent with Form B3 declaration - 

Should be the same as for B3, but with the option to strike out that if the Interface Protection tests haven't been witnessed
	
	Redrafted

	
	6066
	
	
	T
	
	Add footnote to the effect that this only needs to be tested if required as per 10.3.3
	Text modified

	
	6074
	
	
	T
	Is this appropriate for HV connections or just LV
For LV installations we'd want to see the Electrician’s Certificate.
	
	No change proposed at this point in time

	
	6075
	
	
	T
	
	Add footnote to the effect that this only applies where auto reconnection has been agreed as per 10.3.3
	Text modified

	
	6075
	
	
	T
	Need to be clear which 'tests' are being signed off. I think its only the Interface Protection tests as per B2 and that the checks in this form have been carried out

	Change to:
I confirm that I have witnessed the Interface Protection tests and the checks in this document on behalf of.....
	Redrafted

	
	6899
	
	
	T
	shouldn't this be :
...specified by the DNO in coordination with the NETSO.
	
	Change made

	
	General
	
	
	E
	Other minor editorial comments advised separately.
	
	Minor editorial changes made throughout G99
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