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Stakeholders are invited to respond to this consultation, expressing their views or providing any further evidence on any of the matters contained within 

the consultation document. Stakeholders are invited to supply the rationale for their responses to the set questions. 

Please send your responses and comments by 17:00, 19th March 2021 to dcode@energynetworks.org and please title your email ‘Consultation Response 
DCRP/20/06/PC DCode Storage Modification. Please note that any responses received after the deadline may not receive due consideration by the Working 
Group. 

Any queries on the content of the consultation pro-forma should be addressed to DCode Administrator on 020 7706 5105, or to 
dcode@energynetworks.org 

 

Respondent Keith Chambers (chambers_keith@cat.com) 

Company Name Caterpillar Electric Power Division 

No. of DCode Stakeholders 
Represented 

- 

Stakeholders represented Manufacturers, Generators 

Role of Respondent Grid Code Integration Manager 

We intend to publish the 
consultation responses on the 
DCode website. Do you agree to 
this response being published on 
the DCode website? [Y/N] 

Yes 
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 Question Response Observations of the Secretariat 

Q1 Do you agree with the general intent of 
the proposed modification?  If not, 
please explain your views. 

Yes  

Q2 
If you have any detailed comments on 
the proposed drafting, please provide 
those comments in the proforma 
provided, or by marking up the 
consultation drafts of G98 and/or G99. 

Proforma used  

Q3 
Do you have any comments in respect 
of the inclusion of the references to 
cyber security? 

The ENA Distributed Energy Resources – Cyber 
Security Connection Guidance applies to DERs in 
general.  From a manufacturers’ perspective it is 
difficult to separate the power generating facility 
(PGF) requirements from the power generating unit 
(PGU) requirements.  More clarification on PGU 
level requirements would be helpful for 
manufacturers to understand their scope of supply 
compared with the facility level requirements. 

Thank you for your comments.  We have currently decided 
to amend these requirements as per the attachment below. 

 

Q4 
Do you agree that the proposed 
modifications satisfy the applicable 
Distribution Code objectives?  If not, 
please explain your concerns. 

Yes  
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Please provide comments relating to the specific technical content of the proposed modifications1 

Page / line 
No 

Clause/ 
Subclause 

Paragraph 
Figure/ 
Table 

Type  
of comment 

(General/ 

Technical/Editorial) 

COMMENTS Proposed change OBSERVATIONS OF THE SECRETARIAT 
on each comment submitted 

47 / 17 G99 

6.1.4.2 

 Editorial Change reference from 13.8 to 13.9 “Similarly if the Registered Capacity of a Power 

Generating Facility in England and Wales is 50 MW 

or more, the Generator will have to comply with 

paragraphs 6.4.4 and 13.9.” 

Noted thank you – we will correct this. 

The mistake was with numbering in para 13.8 

so that has been amended rather than the 

references 

95 / 3 G99 

10.3.6, 

10.3.7 

 General The protection standards mentioned under 

section 10.3.6 must be fulfilled by the 

interface protection system, either if it is 

installed separately or when it is a part of the 

PGM control equipment. For clarity it is 

proposed to refer to the interface protection 

in section 10.3.6 as stated in Annexures A.7.1 

and A.7.2. 

 “10.3.6 Interface Protection equipment is 

required to function correctly within the 

environment in which it is placed and shall satisfy 

the following standards:” 

Whilst we accept the logic of your point 

considering just the scope of G99, the 

statement is nevertheless correct for all 

protection when considering the owner’s 

other Distribution Code obligations.  We will 

leave the drafting as it is for now. 

156 / 23 G99 

13.9.1 

 Editorial Change reference from 13.8 to 13.9 “13.9.1 Where a Generator in respect of an 

Embedded Medium Power Station is a party to the 

CUSC this Section 13.9 will not apply.” 

Noted thank you – we will correct this. 

 

 
1 Add more rows if required 
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167 / 33 G99 

15.6.1 

 Technical The family approach to type testing (footnote 

14) references the approach taken in 

Germany by VDE, however the 

implementation of family grouping proposed 

in G99 is not exactly the same as VDE. The 

approach taken by VDE is to apply the 

(1/√10) and (√10) multiplication factors to 

the nominal apparent power of the type-

tested generating unit, whereas the G99 

approach is to apply the same multiplication 

factors to the Generating Unit Registered 

Capacity which is the nominal Active Power 

capacity of a PGM taking into account the 

Active Power consumed when producing the 

same.  

The amount of power consumed by PGM-

auxiliaries depend on multiple factors 

including: 

1. Project-scope (stationary power, CHP 

application, etc.) 

2. Current level of power production (DNOs 

may request operation below nominal 

power) 

3. Type of fuel available (gas processing, 

etc.) 

Owing to the above points, the G99 

‘Registered Capacity’ definition accounting 

for the power consumed by auxiliaries, will 

complicate the application of the √10-factors 

for product-family grouping. 

It is therefore proposed to use the Nominal 

Active Power of the of type-test PGMs when 

applying the √10 factors. The power 

“The approach is permissible in the following range 

of Generating Unit electrical output: 

• For Synchronous Generating Units: 

o Lower limit: 1/√10 (0.3162) times the tested 

Generating Unit Registered Capacity Nominal 

Active Power 

o Upper limit: √10 (3.162) times the tested 

Generating Unit Registered Capacity Nominal 

Active Power 

• For all other Generating Units: 

o Lower limit: 1/√10 (0.3162) of tested 

Generating Unit Registered Capacity Nominal 

Active Power 

o Upper limit: 2 times tested Generating Unit 

Registered Capacity Nominal Active Power” 

Thank you  - this is a valid point. 

It seems in appropriate to actually define a 

new term – but we can remove the Registered 

Capacity term here and replace it with 

nameplate rating (in W). 
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Page / line 
No 

Clause/ 
Subclause 

Paragraph 
Figure/ 
Table 

Type  
of comment 

(General/ 

Technical/Editorial) 

COMMENTS Proposed change OBSERVATIONS OF THE SECRETARIAT 
on each comment submitted 

consumed by the PGMs can then be handled 

on a power generating facility level. 

234 / 5 G99 Form 

A2-2 

 Technical In Form A2-2 “1. Operating range” tests for 

Type A PGMs refer only to LV networks (230 

V). Operating at 85 % of the nominal voltage 

for 90 minutes (Test 2) is not a requirement 

for higher-kilowatt PGMs connected to HV 

networks. As the voltage operating range 

solely depends on the alternator for SPGMs, 

it is proposed to accept the datasheets 

provided by the alternator manufacturer. 

“Tests should be carried with the Power Generating 

Module operating at Registered Capacity and 

connected to a suitable load bank, test supply, or 

grid simulation set. As an alternative, datasheets 

and Manufacturer Information can be used to 

declare the operating range for PGMs connected to 

HV networks” 

Can it be confirmed that alternator datasheets 

suffice to achieve “Type Test” status? 

If the manufacturer can confirm that the 

alternator will pass such tests, ideally because 

these have been done as factory and/or type 

tests, then yes. 

235 / 17 G99 Form 

A2-2 

 Technical In Form A2-2 “4. Power Factor” tests for Type 

A PGMs refer only to LV networks (230 V). 

Annex A.7.2.5.2 specifies three test voltages, 

viz., 230 V –6%, 230 V and 230 V +10%. As 

the power factor range solely depends on the 

alternator for SPGMs, it is proposed to 

accept the datasheets provided by the 

alternator manufacturer. 

Question: 

Manufacturer Information, i.e., alternator datasheet 

is already a viable option. Can it be confirmed that 

alternator datasheets suffice to achieve “Type Test” 

status? 

Provided the manufacturer has tested etc with 

appropriate rigour.  This is already catered for 

in the definition of Manufacturer’s 

Information 
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Page / line 
No 

Clause/ 
Subclause 

Paragraph 
Figure/ 
Table 

Type  
of comment 

(General/ 

Technical/Editorial) 

COMMENTS Proposed change OBSERVATIONS OF THE SECRETARIAT 
on each comment submitted 

235 / 17 G99 Form 

A2-2 

 Technical Form A2-2 “4. Power Factor” tests, Annex A 

sections A.7.1.4 and A.7.2.5.2 specify three 

test voltages, viz., 230 V –6%, 230 V and 230 

V +10%. But, the time period for these tests 

is not explicitly mentioned. For LV network 

connected PGMs, it is proposed to test for 5 

minutes at each of these voltage levels. 

Proposal for Form A2-2, Annex A sections A.7.1.4 

and A.7.2.5.2. 

“Each of the below mentioned cases shall be tested 

for a minimum of 5 minutes: 

1. 230 V, -0.95 power factor (under-excited 

operation) 

2. 230 V, +0.95 power factor (under-excited 

operation) 

3. 230 V –6%, -0.95 power factor 

4. 230 V –6%, +0.95 power factor 

5. 230 V +10%, -0.95 power factor 

6. 230 V +10%, +0.95 power factor 

The effect of network side OLTCs (On-load tap 

changers) will be considered when evaluating field 

measurements.” 

This is a test of PF control, not of reactive 

power capability.  We do not see a need to 

specify a time for this.  Once the machine has 

settled to its new active/reactive output, that 

should be sufficient time. 

236 / 6 G99 Form 

A2-2 

 Technical In Form A2-2 “10. Protection – Re-connection 

timer” tests for Type A PGMs refer only to LV 

networks (230 V). It is proposed to add the 

testing range for HV networks. 

“10. Protection – Re-connection timer 

… Checks on no reconnection when voltage or 

frequency is brought to just outside stage 1 limits of 

Table 10.1. 

At 1.16 p.u. (180 V for LV connection) 

At 1.12 p.u. (for HV connection) 

At 0.78 pu (180.0 V for LV connection) 

Yes – this is a good point – we will address 

this. 
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9.1.7 Every Power Generating Module and any associated equipment must be designed 

and operated appropriately to comply with cyber security requirements.  The 

Generator shall consider all cyber security risks applicable to the Power Generating 

Module in terms of the communication between any energy management system etc 

and also in terms of interaction with any system of the Manufacturer for product 

management. 

9.1.8 The Generator shall provide information describing the high level cyber security 

approach, as well as the specific cyber security requirements complied with. The 

statement will make appropriate reference to the Power Generating Facilities 

compliance with: 

• ETSI EN 303 645; 

• relevant aspects of PAS 1879 “Energy smart appliances – Demand side 

response operation – Code of practice”; 

• relevant aspects of “Distributed Energy Resources – Cyber Security Connection 

Guidance” published by BEIS and the ENA; 

• Any other relevant standard that has been incorporated in the design of the 

Power Generating Module. 

 

 

Forms A2-1, A2-2 etc: 

14. Cyber security 

Confirm that the Power Generating Module has been designed to comply with 

cyber security requirements, as detailed in 9.1.7. 

Yes / NA 

 

 

 


